Een nieuw woord voor in het Nederlands woordenboek: vliegticket-stress. Waarschijnlijk omdat het niet zo vaak gebeurt, dat je twee keer een ticket boekt voor een reis en het helemaal verkeerd gaat. Wat dan te doen?
Reis van 3 maanden richting Aziรซ en Australiรซ
Wat een heerlijk vooruitzicht hadden wij toen ik de eerste tickets boekte voor onze reis van 3 maanden richting Aziรซ en Australiรซ. Al heel wat belangrijke zaken waren geregeld. Voornamelijk het groene licht op mijn werk was essentieel. Toen ik dat had, kon er verder worden gepuzzeld. Welke landen zijn goed te bereizen met twee jongen kinderen en hadden een aantrekkelijk klimaat in de maanden mei, juni en juli. Na allerlei routes kwamen we uit op China, Australiรซ, Singapore en Maleisiรซ.
โ> Lees meer over de bestemming van Kim; China met kinderen.
Tickets zoeken
Dus de volgende etappe: tickets boeken! Zonder dat ik het wist was ik uren bezig met zoeken naar de juiste dag, de juiste tijd en heel belangrijk de juiste prijs. Bij de eerste boeking heb ik hulp gekregen van het WTC. Wat een prettige organisatie die echt veel weet en mij goed op weg heeft geholpen. Ik heb er veel mee gemaild en er een aantal keer mee gebeld. Er wordt goed meegedacht, heel fijn. Het scheelt heel veel tijd, ook erg prettig! Maar wat ik ook opmerkte is dat het niet altijd de goedkoopste manier is om tickets te boeken. Dus toen ik de eerste tickets van Hongkong naar Sydney had geboekt, besloot ik toch maar weer zelf op zoek te gaan naar de andere tickets.
Vliegtickets-stress
Het lijkt zo simpel maar het is lastiger dan je denkt. Toen ik eindelijk na lang zoeken tickets van Cairns naar Singapore wilde boeken, bleek mijn vliegtickets-stress toe te slaan. Op sites die tickets goedkoop aanbieden, realiseerde ik me dat ik mijn eigen reisagent zou zijn en ik dus extra goed moest opletten. De tickets naar het verre oosten zijn niet de goedkoopste en zeker als je de tickets voor vier personen moeten worden betaald, dus dan is het des te belangrijk om drie keer te kijken voordat je op de groene bevestigingsknop drukt.
Woeps
Toen ik bij een storing bij E-Dreams voor de derde keer alle gegevens had ingetikt, werd mijn reis eindelijk bevestigd. Wat heerlijk: ik kon het prima zelf en wat had ik een geld bespaard! Toen ik mijn bevestigingsmail kreeg zag ik dat het niet ging om 19 mei 2020, maar om 19 mei 2019. Help! Dat was al over 3 weken en ik wilde niet dan maar een jaar later op reis. Met een kloppend hart maar bellen. E-Dreams is een organisatie waar ze Engels spreken. Op zich geen probleem, maar wel als een medewerker matig Engels spreekt. Ik heb mijn verhaal wel honderd keer verteld omdat ik van het kastje naar de muur werd gestuurd. Omboeken kon gelukkig, maar wel tegen een behoorlijke meerprijs. Nou lekker dan, heb ik uren gezocht voor een goedkoop ticket, was ik toch nog duurder uit. Ik wilde mijn creditcardnummer doorgeven, bleek de kaart niet aanwezig, dus ik moest terugbellen. Gevonden, terugbellen en betalen, dan was mijn vliegticket-stress weer verdwenen. Goed voor mijn nachtrust, gezondheid en mijn algemene humeur, die al redelijk begon te dalen.
Goed nieuws
Bij een nieuwe andere medewerksters die ik aan de lijn kreeg, werd ik verrast: U krijgt uw geld terug want u heeft daar recht op omdat u uw ticket binnen 24 uur omboekt. Ik kon het eerst niet geloven, maar het was toch echt waar! Ondanks alle telefoongesprekken, gestuntel in het Engels, hardkloppingen en zwetende oksels was ik toch goed geholpen en werden de tickets kosteloos omgezet. Wat heerlijk!
Weer verder
En dan de volgende tickets. Om op reis te kunnen gaan en weer terug thuis te komen, moesten er wel tickets van en naar Amsterdam worden geboekt. Met goede moed ging ik weer op zoek naar een betaalbaar en gunstig ticket. Via Opodo kon ik een goed stel tickets boeken voor een heel mooi bedrag. Dus boeken maar. Met toch een beetje vliegticket-stress de tickets geboekt, wat รฉรฉn keer gebeurt, zal toch niet twee keer gebeuren, toch?
Nog een keer oeps
Nadat ik drie keer de gegevens had ingevuld en weer opnieuw en vier keer checken drukte ik de groene bevestigingsknop in. Zo, gefixt! Maar een tegendeel was minder rooskleurig. Er was (wederom) storing. Na ruim drie kwartier wachten ging ik het opnieuw proberen. Mijn hartslag verhoogde en een naar gevoel bekroop me: toch niet weer? Opnieuw dan maar. Bij de tweede keer was het gelukt. Ik was opgelucht: alle tickets waren geboekt voor een heel mooie prijs. Ik nam een wijntje en besloot nog even mijn rekening te checken. Mijn glas wijn viel bijna om toen ik zag wat er gebeurde: er was meer dan โฌ4500,- van onze rekening afgeschreven. Hoe kwam dat? Blijkbaar had ik twee keer geboekt. De eerste boeking was een storing maar de storing was na een 45 minuten verholpen. Toen werd het geld van onze rekening geboekt. In de tussentijd had ik al een ander ticket geboekt die meteen van de rekening werd afgeschreven. Weer bellen. Maar om 10 uur โs avonds was dat geen succes. Bij Opodo werkt Spaans- en Engelssprekend personeel waardoor de communicatie weer erg moeizaam ging. Na wat gedoe besloot ik de volgende dag terug te bellen. Ik had immers 24 uur de tijd om mijn geld terug te krijgen.
NEEEEEE!
Toen ik de volgende dag terug belde, werkte de mensen van Opodo jammer genoeg niet erg mee. Ze vertelden mij dat ik het geld dezelfde dag (in ons geval op vrijdag) kon worden terugbetaald en niet binnen 24 uur. Daar ging dus ruim โฌ2000,-. We hadden dus 8 stoelen geboekt in plaats van 4. Een voordeel was wel dat we lekker ruim konden zitten in het vliegtuig. Maar dat was dan wel het enige en dit zeker voor een hoofdprijs. Naast de vele telefoontjes die ik had gepleegd, heb ik ook veel emails verstuurd naar de helpdesk van Opodo waar ik geen antwoord op heb ontvangen.
Tenminste, dat heb ik twee weken lang gedacht. Toen mijn woede en vliegticket-stress al wat was gezakt, kreeg ik een persoonlijke email van een medewerker van Opodo. Zijn naam was Hector en hij schreef mij, dat door omstandigheden er iets was misgegaan en zij het geld dus terug moesten betalen. Zeker omdat ze bewijs hadden dat ik binnen 24 uur gebeld had en gemaild. Ik kon de virtuele Hector wel zoenen, zo blij was ik. Nu kunnen we straks zonder vliegticket-stress relaxed het vliegtuig in stappen.
Wat doen bij vliegticket-stress?
Betaal vliegtickets altijd met je creditcard. Dan is het makkelijker om je geld terug te krijgen. Ik heb de fout gemaakt om, omdat er geen creditcard was, een keer met IDeal te betalen en dat was geen goed idee: hierdoor zou ik het geld ook niet of, in mijn geval, heel erg lastig terugkrijgen. Tot slot: mocht je dit ook overkomen. Blijf rustig en volhouden! Binnen 24 uur heb je altijd recht om je geld terug te krijgen. Er zijn daar internationale wetten voor die moeten worden nageleefd. Deze wetten staan ook beschreven in de algemene voorwaarden die je krijgt bij het boeken van je ticket en waarmee je akkoord gaat. Laat jezelf niet met een kluitje het riet insturen maar blijf heel hardnekkig. Bel desnoods tien keer op, het loont echt. En doe dit binnen 24 uur want dat is het allerbelangrijkste. Verzamel gegevens door e-mails te sturen en screenshots van het telefoongesprek: het nummer dat je hebt gebeld en de tijd waarmee je met iemand aan de telefoon hebt gesproken.
Hulp nodig bij vliegticket-stress ?
En ook een heel goede en handige tip als de organisatie je geen gelijk geeft, dien een klacht in bij ECC โ Europees Consumenten Centrum- van Nederland. Zij kunnen helpen bij dit soort situaties. Ze zijn juridisch onderlegd en hebben veel meer kennis dan de meeste anderen op dit gebied.
Uiteindelijk moet ik zeggen dat ondanks alle storingen, zeer matige gesprekken en onbegrip ik toch tevreden ben over E-Dreams en Opodo, want we hebben uiteindelijk toch het geldbedrag teruggekregen.
In ieder geval ben ik alweer een beetje genezen van de vliegticket-stress want ik heb gisteren een retourticket geboekt voor een lang weekend naar Rome wat vlekkeloos is verlopen.

Kim
Hoi, ik ben Kim! Toen ik jong was droomde ik altijd al van verre reizen. Ik kon uren in een atlas kijken. Bij mijn eerste ontmoeting met mijn vriend Remco had ik al verteld dat ik dol ben op reizen. Samen hebben wij o.a. Thailand bezocht en hebben we een grote roadtrip gemaakt met een 4x4wagen in Zuid-Afrika, Namibiรซ en Botswana. Toen onze zoon Gijs (2016) werd geboren hadden we al snel besloten om op reis te blijven gaan. Het is toch echt een verslaving: het avonturen sparen en ontdekken wat voor mooie en voor mij onbekende plekken onze aarde te bieden heeft. Toen Gijs 13 weken oud was, gingen we naar Japan. Daar reden we in een kleine camper van Kyoto naar Tokio. Voor zijn tweede jaar zijn we met hem nog naar Portugal en een paar weekenden in Nederland weggeweest en werd zijn zusje Roos (2018) geboren. Na de aanschaf van een caravan hebben we hiermee de landen Duitsland, Denemarken en Zweden bezocht.
Maar ons allergrootste avontuur moet misschien nog komen: vanaf april 2020 gaan we 15 weken op reis naar China, Australiรซ, Singapore en Maleisiรซ!