Op uitnodiging van het Verzetsmuseum Amsterdam gingen wij een kijkje nemen bij hun nieuwe tentoonstelling De wondere wereld van El Pintor; speciaal voor kinderen. Bij de ingang kregen we een mooi boekje met opdrachten voor tijdens ons bezoek en een toverpotlood.
Het verzetsmuseum In Amsterdam
Voor je bij de tentoonstellingsruimte komt, loop je eerst een stukje door het verzetsmuseum zelf. Onze oudste twee vonden de sfeer hier al erg indrukwekkend en kwamen er al veel vragen boven borrelen zoals “Wie zijn die mensen?”, “Wie is die meneer met de gekke snor?” enzovoorts. Ze waren blij dat ze naar de lichtere wondere wereld van El Pintor mochten.
Meer leuke kindermusea:
–> Dagje GeoFort in Herwijnen
–> Kinderboekenmuseum in Den Haag.
–> Scheepvaartmuseum Amsterdam
–> Natuurmuseum Brabant Tilburg
In het kort…
Van 3 juni t/m 22 september 2019 is de tentoonstelling De wondere wereld van El Pintor te zien in Verzetsmuseum Amsterdam, voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Centraal staan de kinderboeken en spellen die Jaap Kloots en zijn vrouw Galinka Ehrenfest, beiden vervolgd vanwege hun Joodse afkomst, vanaf 1941 publiceerden onder de schuilnaam El Pintor. De boeken met geïllustreerde verhalen waren razend populair in Nederland en werden zelfs in Duitsland verkocht. Met een deel van de opbrengst hielpen zij onderduikers.
Met deze boeken wilden ze de fantasie van kinderen prikkelen en ze stimuleren om zelf dingen te maken en onbekende werelden voor ze openen. Deze filosofie staat centraal in de tentoonstelling.
De wondere wereld van El Pintor
Kinderen kunnen op avontuur gaan in de wonderlijke wereld van El Pintor met hun (groot)ouders. Ze worden uitgenodigd in het huis van El Pintor, waar ze kunnen spelen, bouwen en tekenen.
Er is een spiegelkamer, waar verstoppen bijna onmogelijk is. Een plek waar kinderen zandtaartjes kunnen maken en er is een kamer waar iedereen op de muren mag tekenen. Precies zoals de wereld die omschreven en verbeeld wordt in de boeken van El Pintor. In een tijd dat reizen nog niet gebruikelijk was, maakte El Pintor ook boeken over verre werelden. In de tentoonstelling kunnen kinderen mee naar Marokko met Hassan uit het boek ‘Wat Hassan zag’. Ze kunnen dwalen door de Marokkaanse soek, waar alleen kinderen mogen komen. Ook de spellen van El Pintor komen aan bod. Kinderen kunnen Rommel Jan helpen opruimen en zelf een stad bouwen. Er is zelfs een olifant in de tentoonstelling!
Over de schrijvers…
Jaap Kloots en Galinka Ehrenfest leerden elkaar kennen op de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam. Ze trouwden in 1941 en bedachten samen El Pintor. Galinka was het creatieve brein en Jaap het organisatietalent. Ze kregen het voor elkaar om sommige titels in een oplage van tienduizenden te drukken, ondanks anti-Joodse maatregelen. Met een deel van de opbrengst hielpen Jaap en Galinka onderduikers. In 1943 werden Jaap en Galinka opgepakt. Jaap werd in 1943 vermoord in kamp Sobibor. Galinka, hoogzwanger, werd een week lang verhoord. Ze vertelde een schijnverhaal, werd vrijgelaten en overleefde de oorlog. Met veel pijn en moeite ging zij door met het maken van de boeken van El Pintor tot in 1946. In totaal zijn er zeventien El Pintor-boeken verschenen.
Onze kinderen vonden het leuk om er even doorheen te lopen, te spelen, te verkleden en de opdrachten te doen. We hebben er ruim een uur rondgelopen. Onze meiden hadden eerlijk gezegd weinig interesse in de verhalen uit de bijbehorende El Pinor boekjes. Het spelen en ontdekken vonden ze daarentegen wel erg leuk.
Verzetsmuseum Junior
Na ons bezoek aan de tentoonstelling zijn we ook nog even het spoor van stickers op de vloer gaan volgen richting het Verzetsmuseum Junior. Voor je daar binnenkomt moet je een deur door waarachter een korte film getoond wordt die je mee terug in de tijd neemt.
Achter de ‘tijdmachine’ kom je in de wereld van vier verschillende kinderen in oorlogstijd, kun je bij hen thuis een kijkje nemen en wederom opdrachten doen als je wilt. Zo is er bijvoorbeeld een beleving van een Joods kind en een kind waarvan de vader in het verzet zat.
Er is ook een schooltje, een winkeltje en een cockpit waarmee je zelf onder andere naar kinderen in Suriname en Nederlands-Indië in oorlogstijd kan vliegen. We vonden het geheel mooi neergezet, interessant, indrukwekkend maar soms ook best spannend en verdrietig.
Vrijheid
Al met al was de Wondere wereld van El Pintor leuk om te spelen en gaf het Verzetsmuseum Junior ons de kans om eens te bespreken hoe blij we mogen zijn met onze vrijheid in het huidige Nederland, want zo leven als in de oorlog, dan willen we allemaal niet!
Ga er dus vooral heen voor de wondere wereld van El Pintor als je jongere kinderen hebt. Zij kunnen gratis naar binnen en als je met 2 of meer volwassenen gaat zou je eventueel op kunnen splitsen om zo zelf het Verzetsmuseum te kunnen bezoeken.
Ikzelf zou aanbevelen niet met kinderen onder de 7 jaar en/of met hooggevoelige kinderen naar het Verzetsmuseum Junior te gaan want onze dochter van 5,5 vond het echt te heftig en heeft er ‘s nachts zelfs een nare droom over gehad ondanks dat er een lichtere en luchtigere sfeer hangt dan in het volwassen gedeelte is het mijns inziens meer voor oudere kinderen/tieners.
Praktische informatie
Het verzetsmuseum Amsterdam is geopend van maandag t/m vrijdag van 10-17 uur. Op zaterdag, zondag en feestdagen van 11-17 uur. Tickets voor het museum zijn te koop bij de kassa van het museum en online via Verzetsmuseum. Ook vind je op de website de actuele entreeprijzen. Je kunt op dit moment gebruik maken van een familieticket (1 of 2 volwassenen met 1 tot 3 kinderen): 26,-. Met de Museumkaart kan je gratis naar binnen.
Wij waren hier op uitnodiging van het Verzetsmuseum Amsterdam. Avonturen Sparen deelt altijd een eerlijke mening.