Vandaag vergeten wij de tijd tijdens een reis terug in de tijd. Wij bezoeken vandaag namelijk het preHistorisch Dorp met kids. Dit openluchtmuseum in Eindhoven is een leerzaam en leuk uitje. De schoollessen die onze kids krijgen over geschiedenis komen hier tot leven. Een park waarin kinderen veel kunnen ervaren, spelen en knutselen. Een reis terug in de tijd die je niet alleen ziet maar ook voelt en ruikt. Op z’n Rotterdams: na een bezoek “meuren” je kleren een uur in de wind naar kampvuur.
In dit artikel:
Op Avontuur in het preHistorisch Dorp met kids
We parkeren de auto op de parkeerplaats vlak voor het preHistorisch Dorp. Er is ruimte genoeg. Een korte wandeling naar de ingang van het park volgt. We lopen door de winkel het park in. Tijdens ons bezoek belanden wij in de prehistorie, de tijd waarin men nog niet schreef. Maar ook in de historie, de tijd dat men al wel schreef (of nou ja, papier was duur dus alleen rijke mensen en je moest ook een man zijn). Rechts van het park bevind je je in de prehistorie en links van het park bevindt zich de historie.
Ook leuk:
–> Philips Museum Eindhoven
–> De Ontdekfabriek in Eindhoven met kinderen
6 tijdvlakken
Het preHistorisch Dorp is onderverdeeld in 6 tijdvlakken: tijd van jagers en verzamelaars, tijd van de eerste boeren, Inheems-Romeinse tijd, tijd van Franken & Vikingen, Tijd van handel & steden en de vroegmoderne tijd (tachtigjarige oorlog). Door icoontjes op de wegwijzers weet je in welk tijdperk je je bevindt.
Schoollessen komen tot leven in het preHistorisch Dorp
We beginnen op het marktplein waar 2 muzikanten instrumenten bespelen, we voelen dat we in een ander tijdperk beland zijn. Op het marktplein zijn verschillende plekjes waar je een activiteit kunt doen. Overal staat iemand in oude kleding bij om meer informatie te geven en te helpen. Terwijl we van klei een kommetje en een ketting boetseren (in de zon, ja echt, hier schijnt de zon) vertelt de man meer over zijn kleding. Hij heeft iets aan wat op een jurk lijkt. Een beetje gek vindt Liv. Maar de man vertelt dat hij juist aanzien heeft want hij kan zich veel stof veroorloven. Hoe langer je kleding, des te rijker je bent. In het gesprek komen schoollessen bij Liv naar boven over o.a. Otzi waar de man van het park goed op inspeelt. Heel leuk om te zien dat de schoollessen hier tot leven komen!
Kids spelen en ontdekken in de pre-historie
We mogen onze klei knutselwerkjes in de zon laten drogen en later ophalen. We vervolgen onze weg naar de rechterkant van het park: de prehistorie. Hier kun je verschillende spelletjes en activiteiten doen. Overal is iemand aanwezig om meer te vertellen over wat er te zien is. Zo leren we dat men vroeger tatoeages maakten door een sneetje te maken in de huid en daar as in te doen. Liv maakt samen met een vrouw uit het preHistorisch Dorp een ketting. We gooien met speren, bouwen een hut, zien hoe men vroeger sliep, hoe kleding gemaakt werd, er kan gevaren worden in een houten kano, er kan geleerd worden hoe je vuur maakt en we dwalen door het labyrint waarin we lezen over de adellijke stand. We leren dat zout vroeger heel kostbaar was. Dat het woord “salaris” komt van “sale” (zout). Ik word er door de kinderen regelmatig op gewezen dat ik veel te veel zout eet. Gelukkig leef ik niet in de prehistorie. Dan had ik mijn salaris opgegeten. We ervaren wat een werk het is om meel te maken en een broodje te garen! Gelukkig is dit niet het enige dat we op Pasen te eten krijgen want er is ook een heerlijk restaurant waar je “gewoon” eten kunt bestellen!
Restaurant Den Bonten Os op het marktplein
Het restaurant Den Bonten Os bevindt zich op het marktplein en heeft een heerlijke en gevarieerde kaart. Poffertjes, gebak, maaltijdsalades, belegde broodjes, patat, broodjes hamburger, worstenbroodjes, soep, snacks en meer. Je kunt binnen eten maar ook buiten onder de tent en de locaties is perfect. Op het marktplein zijn er allemaal oude leuke spellen te doen. Stelten lopen (jaja, ik kon het nog), hoepel rollen, stokpaardje rijden, poppenkast en nog veel meer. Als Liv uitgegeten is gaat ze lekker spelen en blijven wij nog even op het terras zitten. Ideaal!
Knutselen en spelen in de historie
Na de lunch lopen wij naar het linker gebied van het park: de historie. Hier schrijven we met een veer en maken we kaarsen. Hier kun je ook boogschieten en raken we aan de praat met vrijwilligers die rond een vuurtje zalm aan het roken zijn. Ook zij hebben de kleding van vroeger aan. Zij vertellen ons dat zij hier ook slapen in 1 van de huisjes waar wij binnen hebben gekeken. Ja echt, op die korte houten bedden. In die huizen die aan de bovenkant half open zijn brrr. Maar waardoor er dan wel nog enigszins licht binnenkomt. Zij houden van het leven back to basic en hebben hier hun lifestijl van gemaakt. Ok, er is wel een gebouw met moderne douches en toiletten, maar verder lijkt het dan net als vroeger. Ik ben juist heel blij met alle gemakken van de tijd van nu dus mij niet gezien, maar interessant is dit des te meer. Heel leuk dat deze vrijwilligers ook vol enthousiasme vertellen over het dorp en over vroeger.
Audiotour door het preHistorisch Dorp
Liv krijgt geen genoeg van al het leuks wat er is te doen en te zien in het preHistorisch Dorp. En wij vergeten daadwerkelijk de tijd. Zo lopen we nogmaals door het park om met de app “izi travel” naar de verhalen te luisteren die zijn ingesproken. Op een aantal plekken in het park staat er een bordje met een nummer. In de app kun je dit nummer invoeren en dan krijg je achtergrond informatie bij het geen waar je staat. We doen nog een speurtocht en een rebus en verlaten dan met een zeurende Liv (want ze wilde nog langer blijven) het park. Er is van alles te doen tijdens je dag bij het preHistorisch Dorp met kids. Een dag met een gouden randje!
Praktische informatie preHistorisch Dorp met kids
Het preHistorisch Dorp is open van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00. Tijdens vakanties regio Zuid zijn ze ook op maandag open. Wij hebben zo’n 4,5 uur rondgelopen in het park. Het park is niet heel groot maar omdat er veel te doen en te zien is en omdat het personeel (en de vrijwilligers) je met passie van alles vertellen over vroeger kun je je er makkelijk een dag vermaken. Wat er aan activiteiten te doen is wisselt, dus waarschijnlijk zijn er ook bij een volgend bezoek nieuwe dingen te ontdekken en te doen. Elke dag geeft een historisch bewoner een gratis rondleiding door het museum om 14:30. Deze rondleiding start vanaf het marktplein. Wekelijks wisselende workshops worden aangeboden in het ambachtenhuis en starten om 15:30. Voor 3 euro kun je ook nog een fotospeurtocht kopen in de winkel, waar zij ook souvenirs verkopen. Voor een snack of lunch kun je terecht bij restaurant Den Bonten Os maar er zijn ook verschillende plekjes waar je kunt zitten om een eigen meegenomen lunch te eten. Wij vonden het park heel kindvriendelijk, overzichtelijk en leerzaam.
De kosten
Voor een regulier ticket (leeftijd 3 t/m 100 jaar) betaal je €12,50. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis. Met de museumkaart is een bezoek aan het preHistorisch Dorp in Eindhoven gratis. Parkeren is tevens gratis. Voor actuele informatie check je de website van preHistorisch Dorp.
Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking. Avonturen Sparen zal altijd een eerlijke mening weergeven.
Simone
Ik ben Simone (31) en heb een man, een zoon (7) en een dochter (4). Ik ben iemand die absoluut niet goed thuis kan zitten. Af en toe moet ik het van mezelf gewoon een dagje proberen omdat de kinderen natuurlijk ook moeten leren zichzelf te vermaken. Dat kunnen ze op zich wel alleen ben ik op zo’n dag druk bezig met… ja, waarmee eigenlijk? De fietsjes pakken, na 10 minuten willen ze toch weer steppen… de deur opendoen, de fietsjes weer terugzetten. Stoepkrijt zoeken, waar lag het ook alweer? De deur weer opendoen… Tussendoor probeer ik de rotzooi op te ruimen maar als ik net op zolder de was sta te vouwen gaat de deurbel alweer! En dus ga ik vaak met mijn kinderen op stap. Het scheelt ook dat onze kinderen genieten van avontuur buiten de deur en ik alle hoogseizoenvakanties vrij ben, genoeg tijd dus om er op uit te gaan! Wij wonen in Rotterdam en daar is altijd wel iets te doen. Met de Rotterdampas doen we regelmatig een ’tour de Rotterdam’ rondje. Bezienswaardigheden en activiteiten wissel ik graag af zodat het voor iedereen leuk blijft en ik hou van combi’s: even naar een museum, daarna lekker lunchen en afsluiten in de speeltuin. Ondanks dat ik ben geboren in Rotterdam, ik er woon en er werk kan ik niet zeggen dat ik Rotterdam op mijn duimpje ken. Al ligt dat waarschijnlijk meer aan mijn richtingsgevoel (of meer het gebrek eraan) want voor de to-do-tips met kids weet ik precies waar je heen moet, al heb ik zelf nog regelmatig mijn Google maps nodig.