Vandaag ga ik een dagje met mijn dochter op pad. Lekker even een op een tijd, heel waardevol! We kiezen voor Gouda. Een plaats vlakbij Rotterdam waar we lekker lopen te banjeren door de winkelstraatjes langs oude pandjes. Helaas zijn er ook veel winkels dicht omdat het maandag is. Als Rotterdammerts zijn wij dat niet gewend. Maar het mag de pret niet drukken want wij krijgen een rondleiding door de Kamphuisen siroopwafelfabriek. En wat is dit verrassend leuk! En lekker!
Rondleiding door de siroopwafelfabriek met kids
Wij hebben geluk, we hoeven niet te wachten en kunnen gelijk mee. We lopen door de winkel naar achteren naar een ruimte net voor de fabriek. We nemen plaats aan een tafel. Krijgen een audio-tour apparaatje en houden dit bij ons oor. Een film speelt zich af op de muren om ons heen. Doordat er spiegels hangen kun je het overal goed zien en hoef je niet je nek te verreken. De film vertelt ons over de geschiedenis van het bedrijf, het geheime recept uit 1810 (de wafels worden nog steeds volgens dit recept gemaakt), over goede en moeilijke tijden en over hoe het bedrijf overgenomen wordt door Jan Anker. De siroopwafels zijn wereld beroemd geworden! Voor de duidelijkheid: het zijn geen stroopwafels. siroopwafels zijn echt veel lekkerder.
Ook leuk:
–> Tuben bij Outdoor Vallei – Wintersport nabij Rotterdam
–> Tuin van Floddertje – natuurspeeltuin Rotterdam
Een speurtocht door de fabriek
Na de film lopen we de fabriek in met het audio apparaatje. Dit leidt ons rond door de fabriek. We nemen ook een speurtocht mee en zien hoe de wafels gemaakt worden in de machine. Natuurlijk mogen we de verschillende smaken proeven. We zien de envelop met de lakzegel waarin het geheime recept zit. Veel bakkers hebben geprobeerd de Kamphuisen siroopwafel na te maken. Het geheime recept ligt veilig in de kluis. Uiteindelijk gaan we door de siroopbuis (een glijbaan) naar het restaurant. Jawel, ik moet er ook aan geloven. In het restaurant krijg je zo’n heerlijke siroopwafel en kan je een bakkie pleur, uilezeik (thee op z’n Rotterdams) of iets anders te drinken bestellen. Hier leveren we ook de speurtocht in en krijgt Sterre een diploma. Wij vertrekken uiteraard niet zonder een voorraadje siroopwafels.
Praktische informatie over Siroopwafelfabriek Kamphuisen
De siroopwafelfabriek Kamphuisen zit aan de Markt 69, tegenover het stadhuis van Gouda. Vanaf het treinstation in Gouda loop je er in 12 minuten naartoe. Voor 11,50 per persoon koop je een ticket voor een rondleiding door de fabriek. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis. Met de Rotterdampas krijg je 25% korting. De hele activiteit duurt 45 tot 60 minuten. Je kunt ook kiezen voor een combiticket mocht je ook naar de Cheese experience in Gouda willen. Voor actuele informatie ga naar Siroopwafelfabriek Hier kun je de tickets maar ook lekkernijen bestellen.
Simone
Ik ben Simone (31) en heb een man, een zoon (7) en een dochter (4). Ik ben iemand die absoluut niet goed thuis kan zitten. Af en toe moet ik het van mezelf gewoon een dagje proberen omdat de kinderen natuurlijk ook moeten leren zichzelf te vermaken. Dat kunnen ze op zich wel alleen ben ik op zo’n dag druk bezig met… ja, waarmee eigenlijk? De fietsjes pakken, na 10 minuten willen ze toch weer steppen… de deur opendoen, de fietsjes weer terugzetten. Stoepkrijt zoeken, waar lag het ook alweer? De deur weer opendoen… Tussendoor probeer ik de rotzooi op te ruimen maar als ik net op zolder de was sta te vouwen gaat de deurbel alweer! En dus ga ik vaak met mijn kinderen op stap. Het scheelt ook dat onze kinderen genieten van avontuur buiten de deur en ik alle hoogseizoenvakanties vrij ben, genoeg tijd dus om er op uit te gaan! Wij wonen in Rotterdam en daar is altijd wel iets te doen. Met de Rotterdampas doen we regelmatig een ’tour de Rotterdam’ rondje. Bezienswaardigheden en activiteiten wissel ik graag af zodat het voor iedereen leuk blijft en ik hou van combi’s: even naar een museum, daarna lekker lunchen en afsluiten in de speeltuin. Ondanks dat ik ben geboren in Rotterdam, ik er woon en er werk kan ik niet zeggen dat ik Rotterdam op mijn duimpje ken. Al ligt dat waarschijnlijk meer aan mijn richtingsgevoel (of meer het gebrek eraan) want voor de to-do-tips met kids weet ik precies waar je heen moet, al heb ik zelf nog regelmatig mijn Google maps nodig.