Wandelen, wandelen en nog eens wandelen… ja je moet wat toch?! Heel eerlijk… mijn kinderen zijn het wandelen he-le-maal schijt zat! Als ik het woord “wandelen” in de mond neem wordt er diep gezucht. In hun hoofden staat corona onlosmakelijk vast met wandelen. Ik hou gelukkig wel nog steeds van wandelen. Even lekker naar buiten, ik voel me zo “vatserig” als ik aan het einde van de dag zie dat ik nog geen 3000 stappen gezet heb. Maar niet met jankende en zeurende kids natuurlijk. Mijn tips: kies voor een wandeling met een doel en als dat doel er niet is dan verzin ik er een ter plekke. Speurtochten doen het hier goed maar een speeltuintje of iets lekkers in het vooruitzicht maakt ook een hoop goed! Natuurlijk snak ik inmiddels ook naar een hele dag ruzies oplossen in het krijspaleis, 2 uur in de rij staan voor een attractie in de Efteling of hutje mutje lopen in Plaswijck. Maar ook daar begin ik vast na een aantal weken weer over te klagen en dan kom ik waarschijnlijk nog op deze wandelroutes terug! Hierbij een artikel met 5 x kindvriendelijke wandeling in Rotterdam.
In dit artikel:
Kindvriendelijke wandeling in Rotterdam
Rondje Kralingseplas
De Kralingseplas is eigenlijk altijd een goed idee. De Kralingseplas ligt in de wijk Kralingen en het rondje om de plas in ongeveer 5 km, perfect met jonge kinderen. Je kunt kiezen voor wandelen over de verharde paden dus ook met een kinderwagen of step is het rondje Kralingseplas ideaal. Onderweg kom je speeltuintjes tegen en meerdere horecazaken waar je iets te eten en te drinken af kunt halen. Het enige dat je nodig hebt is droog weer!
Boshut de Big
Aan de kant van het “Lange pad” is een parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren maar deze is ook het snelste vol. Er zijn rondom de plas genoeg andere (betaalde) parkeerplaatsen. Dit keer parkeer ik aan de Kralingse weg naast de Kralingerhoutflat. Als we oversteken zijn we al bijna bij ons eerste wandel-motivatie-punt: Boshut de Big! We warmen hier op met en warme chocolademelk maar je kunt er ook allerlei andere dingen bestellen. Voor de kaart, openingstijden en prijzen zie Boshut de Big. Het ziet er echt gezellig! Heel even vergeten we dat we deze wandeling stiekem doen bij gebrek aan iets anders. Want ja, het is uiteraard niet onze eerste wandeling in de afgelopen periode!

Het mooie is dat er hier in het bos genoeg boomstronken te vinden zijn zodat je ook “gewoon” even kunt zitten terwijl je iets eet of drinkt. Na deze fijne start, die bij de kinderen in de smaak valt, lopen/steppen we een stukje door het bos. De kinderen klimmen op boomstronken en vermaken zich met takken.

Take away bij Restaurant De Tuin
We lopen/steppen langzaam door, het bos uit en komen aan bij de rand van de plas. Hier zien we restaurant “De Tuin” waar ik voorheen vaker heen ging voor een lunch. Het restaurant is gevestigd in een oud herenhuis uit 1867. Het is een mooi gebouw om te zien, de molen die er naast staat maakt het plaatje compleet. Uiteraard kun je er nu niet naar binnen maar het restaurant is wel open voor take away. Op de website van De Tuin kun je hier meer over lezen. Wij besluiten om door te gaan naar de speeltuin (speeltuin Kralingse bos) die hier niet ver vandaan is.
Speeltuin bij Restaurant de Schone Lei
Onderweg komen we nog langs “Restaurant de Schone Lei” die in het weekend open is voor take away, voor actuele openingstijden, de kaart en de prijzen zie Restaurant de Schone Lei. De speeltuin ligt direct naast dit restaurant. Ook zijn er bankjes en een groot grasveld. Met mooi weer zou je hier heerlijk kunnen picknicken! Helaas is het vandaag koud en nat maar de kinderen vinden het niet erg en spelen een hele tijd in de speeltuin. Ik zit op een bankje en kijk toe tot ik het echt te koud krijg. M’n “fikken” vriezen er bijna af! We lopen langs het water door en wandelen een klein stukje op de steigers over de plas (Heemtuin Kralingse bos). De kinderen blijven dit leuk vinden, ik ben altijd blij als we er weer vanaf kunnen. Met een dochter die nog steeds geen zwemdiploma (en tijdelijk ook geen zwemles) heeft ben je toch op je hoede! Ik zie het ook altijd voor me dat mijn telefoon of sleutelbos door de planken van het hout het water in verdwijnen. En daaraan denkende is het echt een lang stuk dat je over de steigers loopt! Eindelijk kunnen we eraf en vervolgen we onze route langs de plas.
Speeltuin Funforest
Omdat het weer er dreigend uit ziet stel ik niet voor om nog naar de speeltuin te gaan vlakbij klimpark Funforest. Je ziet de speeltuin vanaf het pad niet goed liggen (wat mij nu maar al te goed uitkomt) maar als je van het pad afwijkt, met de plas in je rug, kan het bijna niet missen.
Brassserie Woodz
Wij lopen/steppen door langs de kinderboerderij, het zwembadje (met daarbij een kleine speeltuin) en het barbecueveld over het Langepad naar “Brasserie Woodz“. Hier is een vuurtje waarbij we even kunnen opwarmen en uiteraard is “Woodz” ook open voor take away, zie Brasserie Woodz. Eigenlijk willen we nog de uitkijktoren in klimmen maar we voelen de eerste spetters helaas al. De kinderen steppen en stampen door de plassen en zo maken we ons rondje snel af. Eenmaal in de auto gaat de verwarming vol aan en moeten mijn handen eerst ontdooien voor ik überhaupt het stuur vast kan pakken maar qua stappen zit ik vandaag in ieder geval goed!

Speurtocht de Wolvenroute in de Wolvenpolder
De Wolvenroute is een speurtocht die ik vond op Eropuit Nissewaard. Het is een speurtocht voor kinderen tot 8 jaar en de route is 3 km. Dit klinkt als dat het heel goed te doen moet zijn. De speurtocht printen we thuis uit en nemen we mee. We parkeren (gratis) in het gras bij de Kerkhofsdijk. Het startpunt van de route wordt goed aangegeven met een bordje waarop een wolvenkop afgebeeld staat. Je ziet bij de start meteen al dat een buggy meenemen geen optie is. Allemaal lekker… wandelen dus!

Vies worden gegarandeerd
Omdat het de afgelopen dagen veel geregend heeft is het heel erg drassig. Ik ben zo slim geweest om de kinderen regenlaarzen aan te trekken maar aan mezelf heb ik niet gedacht. Het is echt een uitdaging om geen natte voeten te krijgen en als je je schoenen ook na de wandeltocht nog een keer wil dragen is het al helemaal een uitdaging! De opdrachten, vragen en speurtocht bordjes volgen elkaar redelijk snel op. De kinderen moeten oppassen dat ze niet te enthousiast al naar het volgende bordje rennen en daarbij uitglijden in de modder.

De speurtocht
In het begin doen we trouw alle opdrachten en beantwoorden we de vragen maar na ongeveer 1,5 km krijgen we het al behoorlijk koud. Tot overmaat van ramp valt een van de kinderen in de modder en moet ik zelf behoorlijk nodig naar de wc! We proberen de route zo vlot als mogelijk door te lopen en met al die plassen is 3 km dan toch ineens best veel! De koek en zopie kraam is er alleen bij in onze gedachten maar dat mag de pret niet drukken.
We hebben gelachen van ellende maar het was wel weer een mooi avontuur en het heeft mooie plaatjes opgeleverd. De kinderen zullen deze wandeling niet snel vergeten en ik heb straks een goede reden om (online) nieuwe schoenen te kopen!
Speurtocht de Beverroute in het Bernissegebied

Op Eropuit Nissewaard staat nog een speurtocht: de Beverroute. De Beverroute is ongeveer 2 km en ook geschikt voor kinderen t/m 8 jaar. We kleden ons goed, warm aan en zorgen dat we allemaal laarzen aan hebben. We parkeren (gratis) bij de Stompaardsedijk en vanaf daar lopen we met de geprinte speurtocht richting het Beverbos.
Speuren maar
Hier wordt de route weer duidelijk aangegeven me bordjes. De opdrachten en vragen motiveren de kinderen om de route te lopen, ze hebben stiekem niet door dat we aan het “wandelen” zijn. De Beverroute is een heel klein rondje en wederom weer erg modderig door de regenbuien van de afgelopen dagen. We moeten oppassen dat we niet uitglijden, zeker als we op een heuvel lopen die schuin afloopt en eindigt in het water. We zijn dus weer echt op avontuur!
Natuurspeeltuin het Beverbos
De route eindigt waar hij begon, bij het Beverbos, dit is een natuurspeeltuin waar de kinderen kunnen spelen. Geen schommels en glijbanen. Wel modderpaden, balanceer boomstammen en water. We stellen ons gerust met het idee dat als er eentje in het water valt we snel bij de auto zijn om op te warmen. Omdat de “Pannekoekenbakker” niet open is kunnen we helaas niet opwarmen met een pannenkoek en een warme chocolademelk. Maar we hebben geleerd van de vorige keer want naast goede laarzen hebben we ook wat warms om te drinken meegenomen! We picknicken, spelen en vinden nog een geocashe! Als de Pannenkoekenbakker wel open is, is het zeker een aanrader om hier naar toe te gaan. Het is ongeveer 400 meter lopen vanaf het Beverbos. Op Pannenkoekenbakker is meer informatie te vinden over de openingstijden en de kaart. Ik wil in de zomer nog eens terug gaan naar het Beverbos en dit dan combineren met de Pannekoekenbakker, je kunt je hier dan de hele dag vermaken.
Elfenhuisjes zoeken in Dordrecht
Wij hoorden dat je in Dordrecht, in het bos “de Elzen”, elfenhuisjes kunt zoeken. Dit willen we wel eens zien, en dit maakt het wandelen natuurlijk een stuk leuker voor de kinderen! We rijden er naar toe en we parkeren (gratis) bij parkeerplaats de Viersprong in Dordrecht. Het is een niet al te grote parkeerplaats en het is mooi weer, we hebben het laatste plekje.
Kleine elfenhuisjes
Als je met je rug naar de parkeerplaats staat loop je naar rechts en volg je het pad. Links is een speelbos, deze slaan we even over en beloven we de kinderen te bezoeken aan het einde van de wandeling. Aan het einde van het pad ga je links, daarna vind je net na het bruggetje aan de rechterkant het eerste elfenhuisje. De elfenhuisjes zijn gemaakt door Moniek de Koning, een sprookjesliefhebster. De elfenhuisjes zijn kleiner dan je denkt, niet gek dan ook dat Liv (de jongste en kleinste van ons gezin) het elfenhuisje als eerste ziet. Razend enthousiast roept ze ons “Ik heb er een gevonden!” Ze klopt op de deur in de hoop dat er een elfje open doet.

“Nee, het is nep” helpt haar broer haar uit de droom. Toch blijft het iets magisch hebben. We weten allemaal dat het nep is en dat elfen niet bestaan. Maar toch kijken de kinderen bij elk gevonden elfenhuisje aandachtig door het raampje en wordt voor de zekerheid aan het deurtje getrokken. Na het eerste elfenhuisje aan de rechterkant moet je links afslaan voor de andere elfenhuisjes. De elfenhuisjes volgen elkaar snel op, als je goed loopt ben je dan ook snel klaar (en kun je naar het speelbos haha). De huisjes vind je allemaal grenzend aan het looppad, je hoeft er niet voor van het pad af te wijken.
Spelen!
Het kan eigenlijk niet missen maar wij lopen alsnog verkeerd en lopen dus een extra rondje. We komen onderweg een hele leuke “klimboom” tegen waar de kinderen lang in spelen. Ik moedig ze aan erin te klimmen, vanaf de zijlijn ziet het er niet heel spannend uit. Uiteindelijk mag ik er zelf ook nog even in om een van de kinderen eruit te helpen en dan merk ik dat het toch wel spannender is dan ik eerst dacht.
Speelbos Dordrecht
Na dit avontuur vervolgen we onze route en komen we per ongeluk weer op het goede pad terecht waar we de overige elfenhuisjes vinden. Het zijn allemaal verschillende huisjes, de een met nog meer details dan de ander. De kinderen spelen nog even in het speelbos en daarna gaan we weer naar huis
Lage Bergse bos in Bergschenhoek
“Zullen we maar weer eens een stukkie gaan loopuh?” Dit keer gaan we naar een bos vlakbij. Het “Lage Bergse bos”. Dit is een bosrijk gebied afgewisseld met open stukken land en water. We parkeren (gratis) bij parkeerplaats de Mollenplaats en vanaf hier lopen we richting “Familierestaurant Bergsche Plas“. Hier omheen is een speelgelegenheid (Speelpolder Bergse Vallei) maar wij besluiten: eerst wandelen en dan spelen en eten, anders kunnen we het wel vergeten. We lopen langs het restaurant en volgen het pad rechtdoor. We kiezen ervoor om zelf maar wat te lopen en geen route te volgen. Op www.ookditisderotte.nl kun je 3 wandelroutes vinden (3,5 km, 5 km en 3 km) die je eventueel zou kunnen volgen.
Hooglanders spotten
Al snel lopen we over een veerooster en zien we meteen rechts van ons een Hooglander. Wat is dit gaaf! Onze zoon “Thiemen” is de enige van ons gezin die heel verstandig het waarschuwingsbordje heeft gelezen dat blijkbaar voor het veerooster staat. Hij wijst ons erop dat we 25 meter afstand moeten houden, maar dit is onmogelijk want deze Hooglander stond heel dichtbij het looppad. We zijn uiteraard op ons hoede maar genieten ook van deze bijzondere ervaring.
Als we uitgekeken zijn lopen we nog een stukje door het bos. De kinderen hebben gelukkig hun laarzen aan en lopen lachend (en kijkend naar mij) dwars door de plassen. Ik heb een inschattingsfout gemaakt, had dit niet meer verwacht en weer de verkeerde schoenen aangedaan. Ik probeer al balancerend over een tak droog aan de andere kant van de plas te komen.

Onderweg zien we kinderen die een speurtocht doen, we komen er later achter dat je deze speurtocht kan kopen bij “Familierestaurant Bergsche Plas” voor 4 euro per kind. Na afloop krijgen de kinderen ranja en iets lekkers. Er zijn ook wandeltochten voor volwassenen van 3,6 en 7 km te koop voor 7,50. Zie voor meer informatie Familierestaurant Bergsche Plas“. Dit onthouden we voor de volgende keer!
Pannenkoeken bij Bergsche Plas
Wij vervolgen onze route naar “Familierestaurant Bergsche Plas” en gaan hier in de rij staan om eten te bestellen. Ze hebben van alles waardoor het nog lastig is om een keuze te maken. We besluiten van alles wat te nemen en het dan samen te delen. Een pannenkoek met appel en kaneel, een patatje, een broodje kroket en een lekker bakkie pleur. Het bestellen en afhalen van het eten is heel goed geregeld. Helemaal coronaproof. Er zijn in de speeltuin eromheen meerdere picknicktafels en bankjes waar je even kunt zitten. We kiezen een bankje uit en genieten van het eten, het is echt lekker en smaakt eigenlijk naar meer! Vooral de pannenkoek smaakte naar meer. Na het eten spelen de kinderen nog even in de speeltuin maar we krijgen het ook wel weer echt koud. We besluiten dan ook weer terug te lopen naar de auto. Dit gaan we zeker herhalen als het warmer weer wordt.
Foto-stempelspeurtocht bij boerderij ’t Geertje
Na 10 dagen quarantaine en nog even wachten op de testuitslagen rennen wij haast naar buiten zodra we lezen dat we negatief zijn. Negatief is dit geval het positiefste bericht dat we kunnen krijgen! We hebben echt geprobeerd om in de tuin te sporten, de trap op en af te rennen en enigszins fit te blijven… de eerste dagen van de quarantaine was dat ook best nog leuk en gezellig. Maar van rondjes rennen om de trampoline word je misselijk en langer dan 5 minuten de trap op en af gaan kan ik de buurvrouw niet aandoen. Na wat opruimen en spelletjes doen werden de beeldschermpjes er weer bij gepakt en zo kwam je per dag uit op zo’n 2000 stappen. En dit dan dagen achter elkaar… wij zijn dus heel erg toe aan een wandeling! Via, via horen we dat boerderij ’t Geertje speurtochten verkoopt. Het lijkt ons een goed idee om hier onze vrijheid te vieren!

Boerderij ’t Geertje
Boerderij ’t Geertje vind je op de Landweg 7 in Zoeterwoude. De boerderij is momenteel gesloten vanwege de lockdown. Normaal gesproken kun je hier o.a. pony rijden, de geitjes een flesje melk geven en spelen in de speeltuin. Maar de winkel, waar ze allerlei streekproducten verkopen, is wel geopend. Ook kun je er allerlei lekkers afhalen. De winkel is 7 dagen per week open en hier kun je dus ook verschillen speurtochten kopen! Ze bieden de volgende “belevingsroutes” aan: roeien of kanoën, klompen avonturenpad, wildplukpad, het polderpad, boerenkaasroute en de foto-stempelspeurtocht. Op Het Geertje kun je alles lezen over deze coronaproof belevingsroutes. Wij kiezen voor de foto-stempelspeurtocht!

De foto-stempelspeurtocht
We parkeren op de boerderij zelf, het is nu heel rustig en de kleine parkeerplaats op de boerderij is nog lang niet vol. Als de parkeerplaats wel vol is word je met bordjes naar een openbare parkeerplaats iets verderop geleid (op loopafstand). Voor 9,50 (en 5 euro borg) kopen we in de winkel de foto-stempelspeurtocht. De speurtocht in een bundeltje gelamineerde vellen waar foto’s opstaan die de richting wijzen waarop wij moeten lopen. Duidelijk voor de kinderen maar ook zeker voor vaders en moeders met een… tja… minder goed richtingsgevoel. Het doel van de speurtocht is het vinden en openen van de 6 kluisjes waarin een stempel zit die je op een meegekregen blad kunt stempelen. De vrouw in de winkel legt ons goed uit hoe het werkt. We bestellen er een lunch in een knapzak bij en lopen naar het eerste herkenningspunt bij de ingang van de boerderij.
Hier vinden wij meteen het eerste kluisje. Fijn, nu weten we waar we naar zoeken en weten we hoe het werkt. Bij de foto op de speurtocht staat een vraag met 2 antwoorden en codes. Het juiste antwoord is gekoppeld aan de juiste code en als Liv die invoert kunnen we het kluisje openmaken. Helemaal euforisch is ze met de stempel die we kunnen zetten op haar stempelblad. We stoppen de stempel terug, doen het kluisje dicht en draaien aan de cijfertjes om het de volgende speurders niet te makkelijk te maken. Liv kijkt naar de foto’s op de speurtocht en ziet welke richting we op moeten lopen. We volgen haar de brug over en steken daarna rechts de weg over. Hier vinden we het volgende kluisje en daarna stuurt de speurtocht ons het Prielenbos in. Voor ons is het momenteel al snel goed, maar het is heerlijk wandelen is het Prielenbos. We lopen door een stilte gebied op niet buggy-proof paden, ontdekken een labyrint, horen allerlei vogeltjes en picknicken in het gras. De lunch is heerlijk. We hebben broodjes met ei, ham en kaas gekregen, yoghurt, sap en eierkoeken. De eierkoeken vallen vooral bij liv in de smaak. Als ik een hapje neem begrijp ik waarom, het smaakt naar muffins!
Leerzaam
Wat de speurtocht extra leuk maakt zijn de leerzame details. Ik blijf naast een Rotterdammert toch ook een juffert. Op de speurtocht staat steeds interessante weetjes en leuke opdrachten die je kunt uitvoeren op je route. De vragen die je moet beantwoorden om erachter te komen wat de juiste code is hebben allemaal te maken met de voedselkringloop en als je alle stempels hebt verzameld vertelt je stempelblad nogmaals hoe de voedselkringloop werkt. Liv, en wij zelf, hebben er echt van geleerd. De hele speurtocht duurt zo’n 1,5 uur en brengt ons ook weer terug naar de boerderij. Hier leveren we de knapzak en de speurtocht weer in. Liv krijgt als beloning voor het vinden van alle kluisjes en stempels een kikkersnoepje. De speurtocht zit heel leuk in elkaar, echt een aanrader al vind ik 9,50 wel veel geld voor een speurtocht.
Wandelen in Rotterdam met kinderen
De komende tijd hebben we nog meer wandelplannen. We willen graag de “Yorky’s speurtocht” doen bij Hotel New York en de “Stadswandeling010”. Heb jij nog een tip voor een kindvriendelijke wandeling in Rotterdam en omgeving; we horen het graag!

Simone
Ik ben Simone (31) en heb een man, een zoon (7) en een dochter (4). Ik ben iemand die absoluut niet goed thuis kan zitten. Af en toe moet ik het van mezelf gewoon een dagje proberen omdat de kinderen natuurlijk ook moeten leren zichzelf te vermaken. Dat kunnen ze op zich wel alleen ben ik op zo’n dag druk bezig met… ja, waarmee eigenlijk? De fietsjes pakken, na 10 minuten willen ze toch weer steppen… de deur opendoen, de fietsjes weer terugzetten. Stoepkrijt zoeken, waar lag het ook alweer? De deur weer opendoen… Tussendoor probeer ik de rotzooi op te ruimen maar als ik net op zolder de was sta te vouwen gaat de deurbel alweer! En dus ga ik vaak met mijn kinderen op stap. Het scheelt ook dat onze kinderen genieten van avontuur buiten de deur en ik alle hoogseizoenvakanties vrij ben, genoeg tijd dus om er op uit te gaan! Wij wonen in Rotterdam en daar is altijd wel iets te doen. Met de Rotterdampas doen we regelmatig een ’tour de Rotterdam’ rondje. Bezienswaardigheden en activiteiten wissel ik graag af zodat het voor iedereen leuk blijft en ik hou van combi’s: even naar een museum, daarna lekker lunchen en afsluiten in de speeltuin. Ondanks dat ik ben geboren in Rotterdam, ik er woon en er werk kan ik niet zeggen dat ik Rotterdam op mijn duimpje ken. Al ligt dat waarschijnlijk meer aan mijn richtingsgevoel (of meer het gebrek eraan) want voor de to-do-tips met kids weet ik precies waar je heen moet, al heb ik zelf nog regelmatig mijn Google maps nodig.